Anton van den Bruggen

‘De geiten zijn sterker dan geiten die altijd binnen lopen en gewoon hooi krijgen’

Anton heeft een biologisch bedrijf met ongeveer 650 melkgeiten. Vorig jaar liepen er 200 jonge geiten in het natuurgebied langs de snelweg bij ’t Helsbroek. Dit jaar had hij geen jongvee en liepen er 10 bokken samen met 12 koeien van Marco van Liere, een andere Hilverboer. Geiten hebben het liefst riet, dan blaadjes en boompjes en dan gras. Koeien eten het liefst gras, dan riet en af en toe blaadjes.

Het perceel van Anton wordt voor het eerst gemaaid tegen het einde van de maand juni. Daarna gaan de geiten en koeien erin. De geiten zijn zo’n 5 maanden oud als ze naar het gebied gaan. Ze lopen er dan 3 tot 4 maanden. In weer en wind leren ze grazen. Zo worden gehard en sterker dan geiten die altijd binnen lopen en gewoon hooi krijgen. De geiten lusten allerlei grassoorten, zo lang het gras maar niet te lang is. Want lang of platgetrapt gras eten ze echt niet.

Aan de noordkant van de snelweg staan rondom de percelen van Anton paaltjes. Staatsbosbeheer heeft ze betaald. Anton heeft ze zelf gezet. Honden van wandelaars jagen de geiten soms op. Dan breken ze uit door over het hek te springen. Bij de bokken durven honden overigens niet in de wei te komen. Alles wordt gemaaid door Peter. Hij weet precies waar de omheiningen, paaltjes en slootjes zijn. Omdat Peter ook een van de Hilverboeren is, kent hij het gebied goed en werkt hij veel zorgvuldiger dan iemand die in dienst van een loonwerker komt maaien. Dat wordt door alle boeren zeer gewaardeerd. Anton stemt bijvoorbeeld samen met Peter af wat er gemaaid moet worden en wanneer.

Hilverboeren

Een unieke samenwerking tussen ondernemende boeren, Staatsbosbeheer en de Provincie Noord-Brabant.

Contact
Natuurpoort Reuselhoeve
Heizenschedijk 1
5066 PL Moergestel
info@reuselhoeve.nl 013 - 513 60 31
Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van bijzondere ontwikkelingen in het natuurgebied.
Velden met * zijn verplichte velden