Ron Timmermans

‘Voor de pinken is dit gebied een grote speeltuin waar ze zich verstoppen in het riet of verschuilen in ondiepe slootjes’

Ron Timmermans heeft een melkveebedrijf. Vooralsnog kost het boerenbeheer meer geld en tijd dan het opbrengt. Ron doet vooral mee, omdat hij ervan geniet om zijn jongvee, oftewel pinken, en droogstaande koeien in de weilanden voor z’n huis te zien lopen. Pinken zijn jonge koeien vergelijkbaar met meiden in de pubertijd. Als ze voor het eerst het weiland ingaan, is het soms best spannend voor Ron of ze wel binnen de omheining blijven. En ook voor de pinken is het allemaal nieuw. Maar nadat de eerste angst is overwonnen, wordt het gebied één grote buitenspeeltuin. Ze verstoppen zich in het riet of schuilen in ondiepe slootjes. En verbazen zich over de reeën die uit het riet en tussen biezen tevoorschijn komen.

Droogstaande koeien zijn koeien die in de komende twee maanden een kalfje verwachten. De pinken en droogstaande koeien eten het hooi uit de Hilver. De koeien die melk geven krijgen extra krachtvoer in de vorm van mineralen en zouten. Melkenden koeien geven bijna 20 liter melk per dag. Daarvoor hebben ze veel meer energie nodig dan een koe die geen melk geeft. Alleen Hilverhooi is dan te voedselarm. Ongeveer 2 maanden voordat een koe bevalt van een kalfje krijgt ze weer meer Hilverhooi. De melkproductie wordt dan afgeremd ten gunste van de groei van het kalf.

Hilverboeren

Een unieke samenwerking tussen ondernemende boeren, Staatsbosbeheer en de Provincie Noord-Brabant.

Contact
Natuurpoort Reuselhoeve
Heizenschedijk 1
5066 PL Moergestel
info@reuselhoeve.nl 013 - 513 60 31
Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van bijzondere ontwikkelingen in het natuurgebied.
Velden met * zijn verplichte velden